Puhe tekstiksi, teksti puheeksi

Teksti puheeksi, puhe tekstiksi

Puhuminen auttaa aina, myös kirjoittajaa. Jos muuta juttuseuraa ei ole, voi höpötellä itsekseen tai tietokoneen kanssa. Puhe muuntuu tekstiksi, teksti puheeksi.

Jo muutaman minuutin keskusteluhetki hyvän kommentoijan kanssa saattaa mullistaa koko kirjoitusprojektin:

  • avata uuden näkökulman aiheeseen
  • tuoda kohderyhmän äänen kuuluviin
  • vapauttaa tyhjän ruudun kammosta
  • katkaista loputtoman veivauksen ja vekslauksen
  • lujittaa huojuvaa itseluottamusta
  • pistää koko tekstin uusiksi.

Vaikutus riippuu muun muassa siitä, onko teksti aivan alkutekijöissään vai julkaisemista vaille valmis.

Aina sopivaa keskustelukumppania ei ole. Kaveriksi voi silloin ottaa tekniikan.

Ääni avuksi kirjoitustyöhön

Ehdotin elokuun postauksissa konsteja, joilla kuka vain voi kohtalaisen helposti kohentaa kirjoittamistaan. Nyt sarja jatkuu:

Kokeile äänen mahdollisuuksia kirjoitustyössä.

Konstit ovat vanhoja, mutta uuden tekniikan ansiosta niistä on tullut entistä helpompia käyttää. Kaikki konstit ovat sitä paitsi pysyneet uusina sille, joka ei ole vielä vaivautunut tai uskaltautunut niitä kunnolla kokeilemaan.

Puhu aloittamisen tuska pois

Moni kirjoittaja on saanut apua aloittamisen tuskaan kertomalla tulevan tekstinsä sisällön vapaamuotoisesti sanelimeen, nyttemmin kännykkään. Äänitteen purkamalla on saanut käyttöönsä luonnostasoista tekstiä – raaka-ainetta, jota on mukava ryhtyä jalostamaan.

Jo jonkin aikaa tarjolla on ollut sovelluksia, jotka muuntavat puheen suoraan tekstiksi. Pois on siis jäänyt ikävä ja aikaa vievä purkutyö.

Ryhdyin aluksi käyttämään puhe tekstiksi -sovelluksia autossa. Mobiilisovellus oli mainio apuväline, kun mieleen alkoi ajomatkalla pulpahdella tulevan tekstin palasia.

Nyt käytän samaa ominaisuutta läppärilläni tekstinkäsittelyohjelmassa. Usein haen mukillisen hyvää, höyryävää kahvia ja sitä nauttiessani rupattelen asiasta, josta olen aikeissa kirjoittaa.

Anna koneen lukea ääneen

Vanha vinkki on myös se, että teksti kannattaisi lukea ääneen ennen julkaisemista. Silloin kuulee erilaisia asioita kuin ne, joita silmillä näkee.

Jostain syystä oman tekstin lukeminen ääneen tuntuu kiusalliselta, jopa silloin, kun on aivan yksin.  Siksi ehkä olen alkanut käyttää ahkerasti tekstien kuuntelua.

Koneääni ei tietenkään ole yhtä miellyttävä kuin aidon ihmisen ääni. Töksähtelevään aksenttiin on kuitenkin jo tottunut.

Ääneen lukemalla tai luettamalla olen aiemmin etsinyt teksteistäni lähinnä rakenteellisia heikkouksia – lauseista, virkkeistä ja sisällön koko jäsennyksestä. Nyt olen keksinyt menetelmälle lisää käyttöä.

Lue ääneen -toiminto löytyy Wordin Tarkista-valikosta. Sijoituspaikka tuskin on sattumaa.

Minulla – ja monella muulla – on huomattavia vaikeuksia löytää omasta tekstistä kirjoitus- ja kielivirheitä. Oikolukuohjelma ei kaikkia virheitä nappaa, tai se herjaa asioista, jotka eivät minun mielestäni ole virheitä ollenkaan.

Tekstin kuuntelulla olen bongannut lyöntivirheitä, jotka muuten olisivat melko varmasti jääneet huomaamatta.

Lukijatkin muuten tahtovat – ja voivat – yhä useammin kuunnella tekstimme. On hyvä miettiä kaiken muun lisäksi sitä, miltä kirjoitettu kuulostaa.

 Kokeillen löydät sopivat konstit

Minun tapani hyödyntää puhetta kirjoitustyössä ei taatusti ole ainoa. Kannattaa siis kokeilla:

  1. Juttele kirjoitustehtävistäsi jo alkuvaiheessa jonkun kanssa aina, kun se on mahdollista.
  2. Tutustu puhe tekstiksi -sovelluksiin – etenkin, jos podet tyhjän ruudun kammoa.
  3. Lue ainakin tärkeimmät tekstisi ääneen ennen julkaisemista tai anna tekniikan muuntaa teksti puheeksi.

Tekstin kuuntelusta ja puhe tekstiksi -ratkaisuista löytää lisätietoa SMÄLY:n verkkopalvelusta, jonka tarkoituksena on helpottaa digitaalista lukemista ja kirjoittamista.