Viestintä vilisee esteitä

Selkokeskus kertoi Facebookista, että virkakielityöryhmän raportti on luvassa marraskuun alussa. Selkokieli tulee kuulemma esille useissa raportin kohdissa. Työryhmänhän on määrä ehdottaa toimintaohjelmaa viranomaiskielen kehittämiseksi.

Selkokeskuksen päivitys palasi mieleeni tänä aamuna, kun luin Hämeen Sanomien jutun Avainsäätiön Esteetön viestintä -hankkeesta:

”Kaikille voi vääntää rautalangasta”.

Avainsäätiön mukaan esteettömän viestinnän tavoitteena on saada yhteisöjen tiedot, taidot ja asenteet sekä keskeiset toimintatavat ja käytännöt sujuviksi niin, että ne edistävät jokaisen yhdenvertaista osallistumista ja toimintaa.

Samasta on kysymys virkakielityöryhmän työssä. Siitä keskusteltaessa olemme kuitenkin olleet ylimpänä äänessä me, joilla on kohtalaisen hyvät edellytykset ymmärtää hankalaakin ilmaisua.

On tärkeää muistaa, miten ylivoimaista nykyinen viranomaisviestintä, samoin yritysten ja kolmannen sektorin viestinä on esimerkiksi kehitysvammaisille, muistisairaille, maahanmuuttajille ja erilaisista oppimisvaikeuksista kärsiville.

Päätin, että myös oman yritykseni on korkea aika tehdä jotain selkokielen, ei vain selkeän kielen, oppien levittämiseksi.