Tuhat tuntia tekstiä

Minulta kuluu tavallisina työpäivinä kirjoitustöihin nelisen tuntia. Se tekee vuodessa tuhat tuntia.

Työaikaa menee nykyisin tekstin parissa niin paljon, että pienetkin parannukset teksteissä ja kirjoitustyössä tuovat tuntuvia tuloksia.

Tulin tällä viikolla laskeneeksii, paljonko itseltäni kuluu aikaa monenkirjaviin kirjoitusthommiin. Laskutoimitus ensin järkytti, sitten ilahdutti. Pikapuoliin minulla on nimittäin aikaa sellaiseen tärkeään ja kiinnostavaan, mistä tähän olen vain haaveillut.

Tekstiä päivästä päivään

Kirjoitan arkena keskimäärin 4 tuntia päivässä – meilejä, koulutusaineistoja, nettisivuja, some-päivityksiä ja ties mitä. Usein työtekstit syntyvät aamulla varhain tai illalla aika myöhään. Päivät venyvät niin, ettei tuo neljä tunti ole puolta työajastani.

Viikossa kirjoitustyö vie vähintään 20 tuntia ja kuukaudessa yli 80 tuntia.

Pidän pitkähköjä lomia, joten laskin työkauukausia vuoteen vain kymmenen. Vuodessa aikaa kuluu kirjoittamiseen siis 800 tuntia.

Tosiasiassa työvuoteenoi kuuluu pari intensiivisempää kirjoitusjaksoa. Tuotan työhön liittyviä tekstejä myös lomilla ja viikonloppuina.

Tuhat tuntia vuodessa on varmasti hyvin lähellä totuutta.

Ryhtyisinkö kirjoittamaan?

Nyt olen päättänyt ottaa kirjoitustöissä 10 prosentin tuottavuusloikan. Sen ansiosta vapautuu vuodessa sata tuntia – siis parin lakisääteisen työviikon verran aikaa.

Omilla opeillani uskon pystyväni parempaankin. Edes 20 prosentin parannus ei ole mahdoton. Se antaisi ’ylimääräistä’ aikaa jo reilun kuukauden verran. Enää pitäisi päättää, mitä tuolla kaikella ajalle teen.

Rupeaisinkohan kirjoittamaan – keskittyneesti ja muutenkin oikein kunnolla. Monen muun kirjoittajan lailla uneksin siitä, että vielä jonakin päivänä kirjoitan jotain merkityksellistä – sellaista, mikä vaikuttaa asioihin ja ihmisiin.

Ainoa pulma on, miten saan järjesteltyä vapautuvan ajan riittävän pitkiksi, rauhallisiksi ja keskittyneiksi jaksoiksi. Kirjoitushommat nimittäin ahmivat minulta nykyisin minuutteja, tuntia, päivinä ja viikkoja aika pienissä palossa.

Piste katkokirjoittamiselle

Tie tuottavampaan kirjoitustyöhön kulkee muutaman yksinkertaisen oivalluksen kautta. Yksi niistä on tämä:

  • Vain hölmö antaa toisarvoisten asioiden jatkuvasti keskeyttää ja häiritä tärkeitä kirjoitustöitään.

Hölmö on myös työnantaja, joka antaa katkokirjoittamisen vuodesta toiseen syödä paitsi kirjoittajien aikaa, myös viestinnän vaikuttavuutta ja työn tuottavuutta.

2 thoughts on “Tuhat tuntia tekstiä

  1. Hieno suunnitelma!
    Olet kyllä saanut merkityksellistä tekstiä aikaan tällä sirpalesysteemilläkin, mutta ymmärrän oikein hyvin, että toivot pitkäjänteistä ja rauhallista kirjoitusaikaa. Siitä tulee kirjoittajalle hyvä olo.

  2. Kiitos kannustuksesta, Eevalia!

    Kirjoittajan olo on aika tärkeä myös lukijoiden kannalta. Olen jo pitkään puhunut siitä, että etenkin intranetit ovat täynnä ahdistunutta tekstiä.

    Kiire ehdistaa kirjoittajaa, ja ahdistus siirtyy lukijalle.

Comments are closed.