Pystytkö lukemaan kirjan kokonaan?

Ellei pysty keskittymään lukemiseen, kannattaa kokeilla kuuntelua. Työkauden alussa on hyvä testata omaa keskittymiskykyä kokonaiselle kirjalla.

Olen suositellut monille kirjoittajille Minna Huotilaisen kirjoja.  Hän on aivotutkija ja kirjoittaa asioista, joista jokaisen pitäisi olla nykyaikana kiinnostunut: keskittymisestä, muistista, luovuudesta.

Oma suosikkini Huotilaisen tuotannosta on Keskittymiskyvyn elvytysopas, jonka hän on kirjoittanut yhdessä toisen aivotutkijan, Mona Moisalan kanssa.

Lähes kaikki ovat suhtautuneet kirjasuosituksiini kohteliaan suopeasti vaikka luultavasti ovatkin unohtaneet koko jutun jo seuraavassa hetkessä.

Tällä viikolla käymäni keskustelu poikkesi säännöstä. Keskustelukumppanini nimittäin sanoi heti ja suoraan, ettei missään tapauksessa pysty lukemaan ehdottamaani kirjaa, siis kokonaista kirjaa.

Onneksi kirjoja voi myös kuunnella

Meillä oli menossa yksilöllinen kirjoitusvalmennus, johon tässä tapauksessa kuului myös Kirjoittajan flow-testi. Se on epätieteellinen kartoitus, jonka avulla voi tutkailla sekä ulkoista keskittymisrauhaa että sisäistä keskittymiskykyä kirjoitustyön näkökulmasta.

Hämmennyin vastauksesta, koska niin ei ole tapana vastata. Vähän kauhistuinkin, että tuollaista voi nykyään sanoa ääneen.

Melkein saman tien ymmärsin sentään ilahtua rehellisyydestä. Keskustelustamme tuli entistä avoimempi ja antoisampi. Taisin itsekin uskoutua keskittymispulmistani tavallista enemmän.

Keskustelukumppanini elää täysillä digielämää. Silti hän kertoi, ettei ollut koskaan edes kokeillut ainuttakaan kirjojen suoratoistopalvelua – ”koska en lue kirjoja”. Podcastit sitä vastoin tuntuivat olevan tuttuja ja mieluisia, joten oli helppo suositella äänikirjoja.

Lukemisvaikeus säteilee teksteihin

Nyt odotan jännityksellä seuraavaa keskusteluamme: minkä vaikutuksen Keskittymiskyvyn elvytysopas tekee henkilöön, joka ei lue kirjoja?

Olen myös miettinyt uudelta kannalta tekstin viimeistelymenetelmiä. Kuinka usein viimeistelemättömän tekstin taustalla mahtaakaan olla lukemisvaikeus – vaikeus lukea keskittyneesti edes omaa tekstiä?