Kirjoittajalle oma askelmittari

Tunneperäinen kiire helpotti, kun aloin asettaa teksteilleni määrämittoja. Tavoite ja tarkka seuranta toivat ryhtiä ja rentoutta kirjoitustöihin.

Oletko kokeillut, motivoiko aktiivisuusranneke tai älykello sinua liikunnallisempaan elämäntapaa? Moni on kokenut, että motivoi.

Määrämitta on kirjoittajan askelmittari. Sanat vievät kirjoittajaa eteenpäin niin kuin askeleet kävelijää.

Eroakin on. Kuntoilijalle saa mieluusti kertyä askelia yli tavoitteen. Tekstin pituuden taas pitäisi jäädä ohjearvoon tai sen alle.

Sanat merkkimäärää kätevämpi mittari

Alkusyksystä päätin ruveta kirjoittamaan tekstini mittaan – kuin silloin ennen.

Kokeilin aluksi merkkimääriä, mutta ne johtivat joutavanpäiväiseen viilaukseen. Sanamäärä on sopivasti suurpiirteisempi mitta.

Vaivattomuutta Facebook-päivityksiin

Ensin tein Kirjoituskoulun Facebook-sivulle sadan sanan päivityksiä. Nopeasti huomasin, että pärjään vähemmälläkin. Nyt määrämitta on kaksiosainen:

  • 75 sanaa yleensä
  • 100 sanaa kerran viikossa, tavallisesti perjantaina.

Lukijat tuskin ovat huomanneet eroa entiseen. Vähitellen muutos ehkä säteilee tekstien laatuun.

Kirjoittajana tunnen parannuksen jo nyt. Päivitykset ovat syntyneet helpommin kuin ehkä koskaan sivun kymmenvuotisessa historiassa.

Blogitekstit hakevat vielä mittaansa

Seuraavaksi aloin miettiä määrämittoja tähän blogiin. Testaan kolmea:

  • peruspostaus enintään 200 sanaa
  • pitkä postaus enintään 250 sanaa
  • pikapostaus enintään 100 sanaa.

Keskeneräisyydestä kertoo, ettei pikapostauksia ole tänä syksynä ilmestynyt ainuttakaan. Aikanaan kyllä kokeilin sadan sanan kirjoituksia.

Vaikka blogitekstit yhä hakevat mittaansa, alustavakin raamitus on auttanut. Onhan blogi sentään päivittynyt useasti viime viikkoina.

Olen huomannut asettavani määrämittoja myös muille kuin toistuville teksteille.

Vanha konsti uudessa käytössä

Mittaan kirjoittaminen ei ole uutta. Uutta voisi olla motiivi: etsin vanhasta konstista itselleni rentoutta ja mukavuutta.

Kirjoitustyöt eivät enää nosta yhtä usein esiin sellaista epämääräistä, epävarmaa ja epämiellyttävää oloa kuin ennen. Olen vapautumassa tunneperäisestä kiireestä.