Kunnon kesätauko kirjoitustöihin

LomaKirjoittaminen on enimmäkseen ajattelua. Kirjoittajan kannattaa lomailla niin, että ajatukset lepäävät ja rentoutuvat. Laiskuus virkistää mieltä.

Moni on kertonut, miten vaikea oli päästä uudelleen kirjoitustyön alkuun, kun piti syystä tai toisesta viikkojen tai kuukausien tauon.

Tuskin tuo kunnon kesälomaa koskee. Ahkera kirjoittaja on lomansa ansainnut.

Miten ahkera olet ollut?

Mietipä, miten paljon olet kirjoittanut viime kesälomasi jälkeen.

Olet luultavasti tuottanut uutta sisältöä tai jalostanut vanhaa kuin liukuhihnalta: meilejä, PowerPoint-esityksiä, somepäivityksiä, kokousmuistioita…

Laiska töitään laskee, väittää vanha kansa. Voi se tavallaan pitää paikkansa. Ahkera tuskin ehtii tilastoida kirjoittamiensa tekstien määrää.

Itsetunnolle voisi olla terveellistä joskus ihan konkreettisesti listata tai laskea, mitä kaikkea on tullut kirjoitetuksi. Ei se ahkerasta laiskaa tee.

Yksittäisiä tekstejä kukaan tuskin ulkoa muistaa, mutta määrää pystyy aika helposti arvioimaan.

Onko kirjoitustyö palkinnut?

Kaiken puurtamisen jälkeen saattaa tuntua, ettei ole saanut juuri mitään aikaan. Tuotteliaatkin kirjoittajat joutuvat ikävän usein turhautumaan.

Turhautumisen syyt vaihtelevat. Kiire aina mainitaan, mutta palautteen puute saattaa olla vielä pahempaa. Palautehan tarkoittaa, että kirjoittaja myös saa toisilta jotakin – ei pelkästään anna.

Kirjoitustyö kuluttaa henkisesti myös niitä, joille se on mielityötä. Se sitoo ajatuksia jo ennen kuin on saanut ruudulle tavuakaan – ja vielä sen jälkeen, kun teksti on lähtenyt lukijoille. Ajatteluahan kirjoittaminen enimmäkseen on.

Mitä aiot lomalla lukea?

Lukeminen on hyvä tapa katkaista työajatukset.

Lomakirjoja tuskin kannata valita sen mukaan, mikä vaikuttaa hienolta työpaikan lomaltapaluukeskusteluissa. Ainakin alkuun ajatuksia on lupa helliä kauniilla, keveillä kertomuksilla. Kesäruno tai pari saattaisi tuoda mieleen valoisan juhannustunnelman.

Hyvä valinta on kirjailija, jonka tuotantoa et entuudestaan tunne. Kokeile vaihteeksi myös äänikirjoja.

Kirjoittaakin lomalla saa, jos kirjoittaa jotakin muuta kuin työaikana. Parasta on kirjoittaa sellaista, jota on jo pitkään halunnut kirjoittaa mutta ei ole ehtinyt, jaksanut tai uskaltanut.

  • Juhlavaa juhannusta ja virkistävää keskikesää!