Blogin sisältönä oma elämä

Omasta elämästään kertovat bloggarit tekevät usein työtä vähintään saman verran ja aivan yhtä vakavissaan kuin me muut. Heiltä olisi luultavasti yhtä ja toista opittavaa .

Osuin kahdesti avaamaan autoradion juuri, kun haastateltavana oli ammattibloggaaja. Kanava oli ehkä Yle Puhe; sitä usein autossa kuuntelen.

En tiedä, puhuiko noissa kahdessa ohjelmassa sama vai eri henkilö; sillä ei ole väliä. Minua jäi mietityttämään kysymys, joka nousi esiin kummallakin kerralla:

Pitävätkö muut bloggaajan työtä oikeana työnä?”

Perusteluna kysymykselle oli, että blogin aiheena on bloggaajan oma elämä.

Työstä saa leivän

Kysymys ei ollut turha. Se on varmaan pyörinyt monen mielessä ja puheissa, kun sisustustyylistään, ruokaresepteistään tai muuten vain arjestaan bloggaavia on nousut julkisuuteen.

Vastaus on juuri niin yksinkertainen kuin toimittaja toisessa kuulemistani katkelmista esitti: jos bloggaus tuo toimeentulon, niin kyllä se työstä käy.

Ammattibloggari on usein ahkera ja hyödyllinen ihminen siinä kuin me muutkin. Monet heistä tekevät töitä paljon ja tosissaan.

Eri pohdinnan aihe on, miten paljon omaa elämäänsä on viisasta levittää kaikkien ihmeteltäväksi. Oma elämä näyttää tosin olevan usein enemmän tyyli tai näkökulma kuin blogin varsinainen teema.

Uutuuksien kuohuista pinnalle pulpahtaa niitäkin, joiden ammattitaito ja -etiikka eivät ansaitse korkeita pisteitä. Yleisön asia on upottaa tyhjänpäiväiset blogit jättämällä ne huomiotta.

Bisneksenä sisältö

Jo kauan sitten ennustettiin, että kasvava osa kansantalouden kakusta leivotaan jatkossa palvelualoilla.

Mutta kuka osasi kuvitella, millaisissa ammateissa ja yrityksissä töitä tehtäisiin vaikkapa vuonna 2021? Nykyinen sisältö- ja digibisnes on kovin erilaista kuin esimerkiksi ravintola-, pesula- tai atk-palvelut ennen vanhaan.

Sisältöpalvelujen kehitys on ollut häkellyttävä. Sen edessä ovat perinteiset mediatalotkin ihmeissään.

Ihmisten kiinnostuksesta kilpailevat nyt bloggaajat, tubettajat ja monet muut. Vähättelyn sijasta kannattaa miettiä, mikä on heidän menestyksensä salaisuus.