Kapulakieli – asennevirhe

Kirjoittajien asenne ei ole kunnossa. Jos olisi, he eivät tuottaisi niin kapulakielisiä ja sekavia tekstejä.

Kieli selkeäksi -pilotti alkoi eilen.  Scription Sanaluokassa olivat koolla edustus kymmenestä organisaatiosta, enimmäkseen isoista taloista.  Teemana oli  Kielen selkeys – myös asennekysymys.

En muista aiemmin julistaneeni ihan yhtä suoraan ja pehmentämättä, että kapulakielen ensisijaisena syynä ovat asennevirheet. Parin tunnin keskustelun jälkeen sain ryhmästä ainakin jonkin verran tukea ajatuksilleni.

Testasimme lomaketta, jolla kirjoittaja itse voi arvioida omaa osaamistaan: tietojaan, taitojaan ja asenteitaan. Samaa kysymyspatterin avulla kirjoittajaa voi arvioida myös esimies, työtoveri tai vaikka asiakas.

Nyt osallistujat ajattelivat lomaketta ruksiessaan organisaationsa kirjoittajien keskimääräistä osaamista. Se ei ollut helppoa, koska lomake on suunniteltu yksilön osaamisen arviointiin.

Missä ikinä lomaketta on käytetty, useimmat ovat päätyneet pitämään vahvimpana alueena asenteita. Niin kävi myös eilen. Se on väärä arvio – kohtalokkaalla tavalla väärä.

Pahinta kapulakieltä suoltavilla asenteissa on erityisen paljon ongelmia. Olisiko niistä vihdoin aika puhua suoraan ja rehellisesti?