Mielenrauha ei riitä, jos ulkoinen työrauha puuttuu. Kaikki eivät osaa vetäytyä hälinän keskellä näkymättömään kammioon.
Hämmästyttävän monessa talossa on unohtunut sopia, miten taataan työrauha vaativiin kirjoitustehtäviin.
Sisäistä ja ulkoista rauhaa
Fow rakentuu kolmesta peruselementistä:
- keskittymisestä – kaikki huomio ja energia suuntautuu käsillä olevaan tehtävään
- suojautuminen – tehtävän kannalta turhat virikkeet on suljettu pois
- ilo – työ ja sen tulokset tuntuvat merkityksellisiltä ja onnistuneilta.
Virkisty kirjoittajana -sarjan edellisessä osassa oli aiheena keskittymienn. Nyt on vuorossa suojautuminen.
Ei noita kahta tosin voi jyrkästi erottaa. Keskittyminen on enemmän sisäistä mielenrauhaa, suojautuminen taas ulkoista työrauhaa.
Kevennys muuttui vakavaksi
Laadin pari vuotta sitten kirjoittajan flow-testin. Ensimmäinen versio syntyi aika kevyellä otteella. Yritin varoitella, ettei se ollut haudanvakava saati tieteellinen.
Virkisty kirjoittajana -verkkokurssin siemen alkoi itää mielessäni sinä päivänä, kun tarjosin uutiskirjeessä mahdollisuutta kokeilla flow-testiä. Lupasin kommentoida meilitse vastaajien testituloksia.
En ehkä olisi luvannut, jos olisin arvannut, miten paljon vastauksia tuli. Vielä yllättävämpää kuitenkin oli, miten äärettömän kaukana flow-kokemuksesta lähes kaikki vastaajat näyttivät kirjoitustyössään olevan. Useimpien vastaukset kertoivat ankarasta stressistä kirjoitustyössä, suorastaan ahdistuksesta.
Oli pakko ottaa puoliviihteelliseksi tarkoitettu testi todesta.
Aloin hioa testiä ja liitin sen verkkokyselynä monien koulutusten oheispalveluksi. Lopulta tein siitä kokonaan uuden version, johon yritin löytää positiivisempaa näkökulmaa.
Vastausten yleissävy pysyi uudistuksesta huolimatta ennallaan: masentavana.
Vaihdoin verkkokyselyn pdf-dokumenttiin, koska en välittänyt toistaiseksi nähdä ihmisten vastauksia. En halunnut mennä mukaan ahdistukseen, vaan tehdä asiassa jotakin hyödyllisempää.
Työrauha puhuen ja sopien
Kirjoittajia stressaavat testivastauksista päätellen pahasti monet käytännölliset asiat. He eivät selvästikään pysty suojautumaan ulkoisilta häiriöiltä – esimerkiksi:
- Toiset keskeyttävät kirjoitustyön.
- Ympärillä on hälinää.
- Huomio kiinnittyy ohikulkeviin ihmisiin.
- Laitteet tai ohjelmistot aiheuttavat ongelmia.
Yhtä häiritsee yksi ja toista toinen asia. Joku kaipaa lähes täydellistä hiljaisuutta. Joku muu pystyy rakentamaan kaiken melun ja meiningin keskelle näkymättömän, suojaisan kammion.
Keskustellen on mahdollista sopia järjestelyistä, jotka takaavat jokaisella kohtuullisen työrauhan, edes joskus. Olennaista on oivaltaa, mihin kirjoittaja rauhaa tarvitsee: ei kirjainten näpyttelyyn vaan ajatteluun.
Oikeus kirjoittamisen riemuun
Ulkoiset häiriöt voivat olla myös muuta kuin hälyä ja keskeytyksiä. Viestintä saattaa olla linjatonta ja poukkoilevaa ja julkaisuprosessi rempallaan.
Sähläys syö työniloa. Joskus suurin säheltäjä on kyllä kirjoittaja itse.
Jokaisella on joka tapauksessa oikeus nauttia kirjoitustyöstä, edes joskus. Flow ei ole pelkkää riemua, mutta ilman iloa flow’ta ei voi kokea.
Työnilosta lisää sarjan seuraavassa postauksessa.