Tekstillä on tuhat tarinaa

En olisi uskonut, että sana tarina sisältyy joskus oman blogini nimeen. Niin tympääntynyt olen jo pitkään ollut tarinatohinaan, jota tulee joka tuutista.

Aivan sama, onko äänessä jääkiekko- vai yritysvalmentaja, kuvan- vai veneenveistäjä. Kaikki höpöttelevät tarinoista mutta eivät kerro niistä ainuttakaan.

Tarinat ovat ihmiskunnan yhteistä omaisuutta, yhteinen aarteemme. Tarinoita syntyy, kun ihmiset elävät elämäänsä. Upeita tarinoita myös sepitetään. Tarinan merkitys alkaa joka tapauksessa kasvaa vasta, kun sitä kerrotaan eteenpäin.

Tarinoita tekstien takaa

Teksti on tarinan kantoraketti. Kun olemme alkaneet puhua vähemmän ja kirjoittaa enemmän, tekstistä on tullut tarinalle aina vain tärkeämpi.

Kirjoittaen on ehditty kertoa ja tallentaa satumainen määrä tarinoita. Keksittiinhän kirjoitus jo yli 5 000 vuotta sitten.

Teksteilläkin on omat tarinansa: miksi ja miten ne syntyvät, miksi sanat ja välimerkit on sommiteltu niin kuin on, mitä tapahtuu, kun teksti kohtaa lukijan. Juuri noita tarinoita tämä blogi kertoo ja kommentoi.

Nimilläkin on tarina

Tämän blogin nimeksi oli pitkään ehdolla Teksti elää. Sen ehti kuitenkin keksiä ensin Suomalainen kirjallisuus Benelux-alueella -hanke. Hidas hävisi.

Edellinen blogini Vaikuttavaa! oli ehtinyt ilmestyä jo aika pitkään, kun huutomerkkiä myöten saman nimen yhtäkkiä sai arvovaltainen tunnustuspalkinto. Asiasta tuskin olisi ollut haittaa, ellei se olisi harmittanut minua niin vietävästi: eivätkö ne osaa edes googlata…

Samaan mokaan olin vähällä sortua kirjoittamisen verkkokurssin nimivalinnassa. Olin tarkistanut domain-haulla, että suunnittelemani nimi oli vapaana. Viime tipassa tai vasta vähän sen jälkeen googlasin ja havaitsin nimen olevankin jo käytössä blogissa, joka toimii isomman sivuston domainin suojissa.

Nimiharmien jälkeen en halunnut lainata saati varastaa nimeä uudelle blogilleni. Siksi päädyin vaihtoehtoon, jota en ainakaan tiedä kenenkään muun käyttävän: Tekstin tarinat.

Tervetuloa mukaan, hyvä lukija!