Opiskelun vapaus on myös vaikeus

Sama verkkokurssi ei sovi kaikille työ- ja järjestöelämän kirjoittajille. Siinä tärkein oppi, jonka lokakuussa alkanut pilotti on antanut.

Kirjoitin päättyneellä työkaudella enemmän kuin vuosiin. Suurin osa teksteistä sisältyy Kirjoituskoulu verkossa -palveluun.

Ylettömästi sisältöä

Minulla – kuten asiantuntijakirjoittajilla yleensä – olisi ollut paljon enemmänkin sanottavaa. Kirjoittamisesta riittää kerrottavaa ja keskusteltavaa loputtomasti.

Palvelun käyttäjien – kuten lukijoiden yleensä – on ollut välillä vaikea ratkaista, mitä eniten tarvitsevat. Valita pitää, koska sisältöä on liian paljon jopa opinhaluisille kirjoittajille.

Mitään täysin turhaa ei ainakaan omasta mielestäni ole tarjolla. Tuhansien koulutuspäivien kokemuksella tiedän, että kirjoittajien oppimistarpeet vaihtelevat todella paljon.

Kaikki eivät tarvitse kaikkea eivätkä etenkään yhtä aikaa. Yksi tahtoo oppia kirjoittamaan blogipostauksia, toinen ohjetekstejä. Joku tykkää pikavinkeistä, joku toinen taas syventyy mieluiten lukemistoihin.

Verkossa voi valita

Verkko-oppimisen hienoin piirre on vapaus valita: voi valita esimerkiksi opiskelun ajan ja paikan, usein sisällönkin.

Yllättävän monia on kuitenkin Kirjotuskoulu verkossa -palvelussa ahdistanut se, että ei ole aikaa perehtyä kaikkeen sisältöön. Valmius valintoihin ei ole ollut niin vahva kuin kuvittelin. Sisältö pitää selvästi paketoida paremmin.

Elokuussa lomilta palaajia odottaa nykyisestä palvelusta uusi, viimeistelty versio. Laaja kokonaisuus sopii parhaiten jatkuvaan käyttöön.

Pikakurssi ohjeista

Lisäksi tulee tarjolle ensimmäinen tuosta laajasta sisällöstä poimittu pikakurssi: Ohjetekstit tehokkaiksi.

Aiheen perusteena on se, että ohjeita todennäköisesti kirjoittaa työ- ja järjestöelämässä suurempi joukko kirjoittajia kuin mitään muuta tekstilajia. Ohjeet myös vaikuttavat vahvasti – esimerkiksi asiakaskokemukseen ja työn tuottavuuteen.

Tarkoitus on lievittää pikakursseilla valinnan vaikeutta: sisällöt osuvat tarkasti tiettyihin rajattuihin oppimistarpeisiin. Pikakurssi on myös hyvä tapa testata, miten verkko-opiskelu sujuu.

Pikakurssi on hinnaltaan edullinen. Jos kirjoittaja itse tai hänen työnantajansa on valmis investoimaan enemmän, omatoimisen opiskelun tueksi voi hankkia esimerkiksi tekstipalautteita tai Skype-sparrausta.

Kysynnästä riippuu, mitä muita pikakursseja ilmestyy. Kiinnostusta kartoittaa nettikysely elokuun alussa. Ehdolla on muun muassa seuraavia teemoja:

  • asiakaspalvelu kirjoittaen
  • bloggaus
  • verkkokirjoittaminen.

Syventävää sitoutuneille

Kirjoituskoulu verkossa -kokonaisuuteen on luvassa myös syventäviä kursseja. Ne vaativat lujaa sitoutumista ja vankkaa kokemusta. Opiskelu ja ohjatumpaa ja vuorovaikutteisempaa kuin pikakursseilla.