Näkökulma – mistä ikkunasta katsot?

Tekstin näkökulmaJokaista aihetta voi tarkastella monelta eri suunnalta ja etäisyydeltä. Jos tekstin näkökulma on hukassa, pilkunviilaus tuskin pelastaa.

Saan joka viikkoa meilejä lähi- tai Skype-koulutukseen osallistuneilta kirjoittajilta. Verkkokurssilaiset kirjoittelevat harvemmin.

Usein viestit sisältävät kysymyksen tai kiitoksen. Molemmat lämmittävät mieltä.

Joskus meili tuo suorastaan ilouutisen; juuri niin kävi pari päivää siten:

”Vertauksesi tekstistä valokuvana oli mielestäni yksi eilisen oivalluksia. Se auttoi minua ymmärtämään, mistä tekstin näkökulmassa on kyse.”

Kun viilaus ei tehoa tekstiin

Koulutuksessa oli ollut esillä erittäin vaativia asiantuntijatekstejä – vaativia sekä kirjoittajan että lukija kannalta.

Puheena olivat monet hyvän verkko- ja muunkin tekstin vaatimukset:

  • silmäiltävyys
  • luettavuus
  • hakukonelöydettävyys
  • osuva otsikointi
  • ja niin edelleen.

Kaikki ne ovat tärkeitä mutta eivät aina riittäviä tai ratkaisevia. Ennen hienosäätöä tekstin näkökulmaa piti ehkä vaihtaa. Näkökulmalla voi yllättää, ilahduttaa, havainnollistaa ja vaikuttaa.

Säädä suuntaa ja etäisyyttä

Lukija-ajattelun autuutta voi saarna aamusta iltaan. Kaikki nyökkäilevät tai ainakin hymyilevät hyväksyvästi. Teksteihin ei vain tule toivottua parannusta.

Näkökulma on kirjoittajalle usein tekstin vaikein asia. Hän ei ehkä tule ajatelleeksikaan, miten erilaiselta aihe näyttää riippuen tarkastelun suunnasta ja etäisyydestä.

Usein olen yrittänyt havainnollistaa tekstin näkökulmaa vertaamalla sitä kuvan perspektiiviin. Kuvassahan ei tosiasiassa ole kuin kaksi ulottuvuutta – korkeus ja leveys. Kolmas ulottuvuus, syvyys, on oikeastaan illuusio. Se perustuu juuri perspektiiviin.

Kuvassa perspektiivi viestii esineiden sijainnista ja etäisyydestä. Klassinen esimerkki liittyy junaraiteisiin. Ne ovat joka kohdassa tismalleen yhtä kaukana toisistaan. Katsojasta kuitenkin näyttää kuin ne kauempana lähenisivät toisiaan ja horisontissa lopulta yhdistyvät.

Näkökulma vaikuttaa tekstissäkin siihen, miten kirjoittaja itse näkee aiheen ja miten sen lukijoilleen näyttää:

  • Suunta määrittää, mitä asioita nostat lukijoillesi parhaiten näkyviin.
  • Etäisyys ratkaisee, miten paljon yksityiskohtia näet ja lukijoillesi näytät – vai näetkö ja näytätkö vain pääpiirteet.

Harjoittele heti – nappaa pari kuvaa

Hyvä harjoitus on, että otat saman tien vähintään kaksi valokuvaa paikasta, jossa olet:

  1. Ota ensimmäinen kuva siitä, missä istut tai seisot nyt.
  2. Mene sitten huoneessa toiseen paikkaan, mieluiten sellaiseen, jossa harvoin oleilet.
  3. Voit vielä ottaa pari uutta kuvaa samoista suunnista mutta zoomaten.

Etualalla kahdessa ensimmäisessä kuvassa näkyy todennäköisesti aivan eri esineitä tai asioita. Zoomaten taas saat esiin joko yleisnäkymän tai tarkempia yksityiskohtia.

Sitten pitäisi vielä siirtää opittu asia käytännön kirjoitustyöhön. Hyvä alku on jo se, että miettii, mistä ikkunasta aihettaan kurkistaa – sisään tai ulos.