- Kirjoituskoulu Alasilta - https://www.alasilta.fi -

Blogi kirjoitustaidosta kiinnostuneille

Ihmisellä on taipumus pitää hyviä asioita itsestäänselvinä. Usein esimerkkinä mainitaan terveys. Samaa sarjaan on luku- ja kirjoitustaito.

Silloin tällöin joku maailmanparantaja sentään muistuttaa, että maapallolla asuu yhä noin 800 miljoonaa lukutaidotonta  aikuista. Mutta hehän ovat kaukana köyhimmissä maissa…

Osaavatko suomalaiset lukea?

Tosiasiassa omakin lukutaitomme joutuu nykyisin lujille. Mekaanisesti osaamme kaikki lukea – saamme selvän kirjoitetusta kielestä, ainakin yksinkertaisista lauseista.

Niin sanotun funktionaalisen lukutaidon tilasta asiantuntijat sitä vastoin ovat kantaneet huolta:

Yle kertoi elokuussa 2017, että Suomessa noin 370 000 työikäisellä on erittäin huono lukutaito. Heillä on toisin sanoen vaikeuksia ymmärtää arkielämässä eteen tulevia tekstejä.

Saman taidon kaksi puolta

Ei riitä, että osaa lukea. Lisäksi on osattava kirjoittaa, samoin laskea.

Digiaikana lukemisen ja kirjoittamisen raja on hämärtynyt. Esimerkiksi sähköpostissa ja somessa on luettava ja kirjoitettava limittäin, melkein samanaikaisesti – ja usein hyvin nopeaan tahtiin.

Omat vaatimuksensa kirjoittajille asettavat myös ne, joiden lukutaitoa on huono. Esimerkiksi selkokielen tarve on kasvussa.

Varmaa on, ettei koulussa ja opiskeluaikana opitulla kirjoitustaidolla pärjää nykyisessä työelämässä – ei etenkään, jos koulu- ja opiskeluajoista on vierähtänyt  vuosikymmeniä.

Sanoja sommitellen lukijan luo

Tämä blogi on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään työ- ja järjestöelämässä tarvittavia kirjoitusvalmiuksia.

Viestini on, että lukemista ja kirjoittamista kannattaa ihmetellä ja ihastella. Kun ymmärtää taitojensa arvon, niitä innostuu myös arvioimaan ja parantamaan.

Ilman muuta blogin tavoitteena on markkinoida Kirjoituskoulu verkossa -kurssia. Lukijoiksi ovat kuitenkin lämpimästä tervetulleita myös ne, joilla ei ole aikomustakaan ostaa verkkokurssia.

Kirjoitetut ja luetut sanat avaavat ovet tiedon maailmaan ja yhteyden ihmisten välille. Ei ole yhdentekevää, miten sanat on tekstiin sommiteltu.

Jälkikirjoitus 12.9.2019

Syyskuussa 2019 blogi palasi vanhalle paikalleen. Samasta osoitteesta löytyvät nyt:

Osa kuvista ja kommenteista on siirroissa kadonnut. Rikkinäiset linkit vanhemmissa kirjoituksissa kuuluvat asiaan: kaikki sivut, joihin olen aikanaan viitannut, eivät enää ole luettavissa.