Netin 112 viipyy yhä

Eikö kriisiportaalin pitänyt olla valmis?

Bloggarin elämä on käynyt helpoksi - niin helpoksi, että tylsistyminen uhkaa. Ei tarvitse muuta kuin siteerata pätkä vuodentakaista postausta ja heittää linkki perään:

"Puhelimella lähes jokainen osaa soittaa hätänumeroon 112. Mikä on vastaava osoite netissä? Sieltä nimittäin - se on viranomaistenkin uskottava - kansalaiset yhä yleisemmin etsivät tietoa."

Vuosi sitten kyselin, missä Suomen kriisisivusto viipyy  - ja sama kysymys sopii erittäin hyvin tähän pyrypäivään.

On vaan ei näy

Suotta kyselen. Edellisen hallituksen sisäministeri Anne Holmlund kertoi nimittäin viime vuoden maaliskuussa, että kriisiportaali on olemassa:

"Portaali on käytännössä jo valmis. Se tulisi vain ottaa käyttöön. Sivusto on sen tyyppinen, josta voi yhdellä käynnillä selvittää mahdollisimman tarkkaan mikä on tilanne. Portaalissa on varauduttu siihen, että se kestää erittäin suuren kävijämäärän ilman, että se kaatuu. Mielestäni tällaisen käyttöönotto on välttämätöntä."

Ilmeisesti meillä onkin sellainen maailmanluokan harvinaisuus kuin kansalaisille suunnattu kriisisivusto, jota kukaan ei näe. Näkymättömyys on ilman muuta erinomainen suoja ylikuormitusta vastaan.

Valtionhallinnon sähköiset palvelut ovat tosin laajemminkin olleet uljaita ja kalliita hankkeita. Mitään valmista tai ainkaan käyttökelposita ei vain tahdo tulla.

Lumiko ongelma?

Ruotsissa on jo hyvän aikaa ollut Krisinformation.se -palvelu. Tänään sen etusivun paraatipaikalla kerrotaan oikukkaan tunturisään vaaroista.

Ruotsalaiset voi tietysti leimata vellihousuiksi, kun pelkäävät lunta, pakkasta ja viimaa. Ihan samojen luonnonvoimien kanssa ovat kuitenkin pahassa pulassa myös monet suomalaiset - liikuntarajoitteiset etenkin.

Kriiseillä on sellainen ikävä piirre, että ne tuppaavat tulemaan yllättäen. Eivät ne muuten kriisejä olisikaan.

Kansalaisten odotetaan ilmeisesti hankkivan suosiolla lumikengät ja tarpovan tulevina talvina tyytyväisinä umpihangessa katoilta putoilevia jäälohkareita väistellen. Silloinhan yllätysmomentti on poissa ja kriisi tasoittunut arjeksi.

Paha vain, että ellei poikkeustilannetta aiheuta lumi, niin ennemmin tai myöhemmin jokin muu syy.

Ei mitään hätää

Kriisisivusto ei ole ainoa poikkeustilanteiden viestintään liittyvä asia, jota virkakoneisto hautoo hartaasti. 112-päivän aikaan pari viikkoa sitten ihmeteltiin, miksi tuttuun hätänumeroon ei voi vieläkään tehdä ilmoitusta tekstarilla.

Hätäkeskuslaitos selosti vuonna 2010 julkaistussa tiedotteessa vaikeuksiaan:

"112-hätätekstiviestipalvelun kehittäminen on nähty operatiivisen toimintamme kannalta erittäin haasteellisena, muun muassa tekstiviestillä tapahtuvan hätäilmoituksen riskinarvoinnin osalta. Tämän johdosta selvitystyö palvelun mahdollisesta toteuttamisesta on tehtävä huolella ja harkiten."

Viestintävirasto puolestaan selvitti viisi vuotta aiemmin, miten homman voisi hoitaa:

"Raportissa kuvataan järjestelmä, jonka avulla yleinen hätänumero 112 on nopeasti ja luotettavasti tavoitettavissa myös tekstiviestillä tekniseen toteutukseen liittyvien rajoitusten puitteissa. Järjestelmä on tarkoitettu käyttäjien erityisryhmille (mm. kuulovammaisille), mutta siitä voi olla apua ja hyötyä kaikille hätään joutuville."

Kumpaa noistakin uskoisi?

Suomen viranomaisilla ei tunnu olevan  mitään hätää uudistaa poikkeus- ja kriisitilanteiden viestintää verkkoajan tasalle.

 

 

Kommentit

Voi ei

Äh, kamalaa luettavaa :-( Kriisisaitti on mutta sitä ei pystytä ottamaan käyttöön??! Woot? Nyt taas joku makaa jonkin jutun päällä, eihän tuo ole muuten mahdollista.

Ihan tavallista vain

Taidat vähän dramatisoida, Zepa. Onhan näihin jo totuttu. Esimerkiksi kauan kohuttua sähköistä reseptiä ei moni usko todeksi ennen kuin näkee. Niin pitkään se ehti olla melkein valmis.

Ulkoistettu juttu

Tsunamin aikaan Sukellus.fi toimi kriisisivuna. Ehkä viranomaiset luottavat siihen, että siviilit hoitavat homman jatkossakin.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><h1><h2><h3><h4><h5><h6><br><br/><p>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista